Филип Радојевић

Филип Радојевић леворуки је српски ватерполиста рођен 2. новембра 1997. године у Београду. Ватерполо тренира од своје шесте године, након што је завршио обуку за непливаче. То је био његов први и једини избор. Поникао је у Партизану. Прошао је све селекције Партизана, од млађих категорија, па све до првог тима. Са млађим категоријама освојио је све турнире на којима је учествовао, како у земљи тако и у иностранству. Осим за Партизан, Филип је играо и за Чукарицу, Црвену  звезду (јануар 2020), грчки PAOK (2020/21), италијански Бољаско 1951  (2022/23). Са поменутим клубовима имао је прилику да игра у Лиги шампиона (сезона  2014/15, 2015/16. и 2016/17) и Триглав Регионалној лиги (2014/15, 2015/16, 2016/17. и 2017/18). У претходној сезони био је други најбољи стрелац италијанске А лиге. Тренутно је у потрази за новим клубом.

„Феномелан је осећај бити други стрелац италијанске лиге, имао сам одличне партије против свих екипа у лиги и захвалан сам Богу на томе!“

Са репрезентацијом је учествовао на три Светска првенства. У Истанбулу 2014. године (U18) осваја 4. место, а на припремном турниру бива изабран за MVP-a, 2015. године у Алматију (U20) осваја златну медаљу, а у Београду 2017. године (U20), када осваја бронзу, бива уврштен у идеалну поставу турнира. Учествовао је такође и на Европском првенству у Алпену 2016. године (U19) и освојио још једно злато. Последње велико репрезентативно такмичење на коме је учествовао била је Универзијада у Тајпеју 2017. године и још једна знатна медаља у његовој колекцији.

„Сан ми је да постанем стандардни члан репрезентације, никада нисам престао да се надам томе. Сходно томе, непрестано радим на себи и надам се позиву селектора.“

Светско првенство у Београду 2017. године

Године 2017. догађа се крах у његовој карији. Пре Светског пренства у Београду (U20) био је прехлађен и доктор му је преписао лек за који нису знали да садржи забрањену супстанцу. ФИНА је обавестила Ватерполо савез Србије да је током допинг контроле налаз Филипа Радојевића био позитиван и да ће бити кажњен двогодишњом забраном играња.

„Никада нисам помислио на одустајање. Био је то тежак, претежак период. Спас сам пронашао у индивидуалним тренинзима у теретани, са Милошем Ћехом, у џудо клубу Јудока и наравно на базену.“

За време суспензије Филип није прекидао са индивидуалним тренинзима. Кондиционе тренинге у теретани и ван ње водио је Милош Ћеха. У теретани је имао недељно четири тренига од по 90 минута и десет пливачких тренинга. Три пута недељно имао је тренинге џудоа у џудо клубу Јудока. О Филиповој исхрани и здрављу водио је рачуна Центар за спортску исхрану и суплементацију на челу са докторком Маријом Анђелковић, која ради у Антидопинг агенцији Републике Србије, тако да је Филипова едукација и подршка комплетна. Наравно, и његови родитељи су му много помогли да дође до овог нивоа и изнесе насталу ситуацију на најбољи могући начин.

„Није било претешко вратити се на базен, зато што сам све време радио максимално на себи како не бих осетио да сам имао велику паузу. То се и видело на првој утакмици после паузе, у утакмици против Приморца дао сам 3 гола.“

Филипа су кроз његову каријеру тренирали врхунски тренери, попут Владимира Вујасиновића, Игора Милановића, Уроша Стевановића, Дејана Савића, Милоша Ћирића, Стефана Ћирића и др. Његов дрим-тим чинили би: Норберт Мадараш, Филип Филиповић, Владимир Вујасиновић, Сандро Сукно, Денеш Варга, Борис Злоковић и Денис Шефик.

„Ха-ха-ха, ко ме познаје зна да ћу рећи да ми је највећи узор Норберт Мадараш, али ту су и Сандро Сукно и Денеш Варга.“

Филипов просечан дан прилично је заузет. Буди се, доручкује и одлази на тренинг. После тренинга следи дружење у кафићу, ручак и одмор, па поново тренинг. После тренинга вечера и право на спавање. У слободно време бави се магијом, тачније увежбавањем мађионичарских трикова, свира гитару и излази са друштвом. Воли бокс, џудо и џијуџицу и, кад год може, одлази рекреативно на тренинге истих. Слуша разне музичке жанрове, највише гледа крими серије и трилере, али повремено погледа и понеки аниме.

✒️Александра Николић

Published by

on